May 26, 2022

happy-House

The home veterans

Amity Street Residence by Selma Akkari and Rawan Muqaddas

4 min read
Amity Street Residence by Selma Akkari and Rawan Muqaddas


Amity Street is a layout-led growth venture by Selma Akkari, in collaboration with Rawan Muqaddas. Found in the historic Cobble Hill district, the Brooklyn apartment sits on the 4th ground of a stone making built in 1910, overlooking a lush tree line on a tranquil cobblestone road at the corner of Amity and Clinton. The charming apartment hadn’t been touched since the ‘60s protecting a sense of character that the duo resolved to build on.

Longtime close friends and Pratt Architecture classmates, Akkari and Muqaddas, discovered themselves aligned with a identical belief- that in architecture and style and design, a area embodies the thought of developing attractive designs that are produced to previous, and be certain that integrity and aesthetics get centre phase. After getting her Bachelor in Architecture from Pratt Institute, Selma Akkari began her career in New York, exactly where she labored on different hospitality and household tasks. From significant architecture techniques, and designing floor-up buildings to smaller sized boutique studios crafting personal spaces, she learnt from operating in unique environments and different project scales. Her layout strategy is guided by the knowledge of building and depth, with a aim on exploratory investigation and a passion for developing areas that improve the human experience. She explores the equilibrium amongst minimum nevertheless warm layout. Rawan Muqaddas produced London her foundation soon after graduating from Columbia graduate school of organizing and preservation (GSAPP). She is at the moment functioning on household and hospitality projects in between London, New York, and the Middle East.

The Amity Street collaboration arrived about following a developer approached them with a exclusive eyesight in brain for a total gut renovation of the unit. The program was to improve the value of the house as a result of a sustainable design lens that maintained a significant-end aesthetic. The New York Metropolis market being pretty competitive, meant the room desired to cater to a new wave of Cobble Hill customers searching for households – clever and modern scheduling was essential.

Akkari and Muqaddas centered on the approach from conception to shipping, starting with watchful attention to detail through drawings, to choosing the ideal consultants and contributors to get on board. The duo was adamant about operating with layout-savvy creators and artisans, prioritizing gals-operate and regional companies for the task the two contact their very first.

An escape from the fast paced Brooklyn streets, the heart of the home was very carefully curated. Holding the kitchen ethereal and open up, it was conceived as element of the living place with an emphasis on the extensive marble shelf in area of upper cupboards. The shelf topped by two sconces serves as a backdrop showcasing the honed purple-eco-friendly veined marble. The layout then makes it possible for the fridge to be tucked away from the eating place, leaving it unseen. The bedrooms were being perceived as a moment of serenity with integrated open up cabinets and an ensuite walk-in closet and bathroom. An operable skylight was released in the next bedroom, allowing even extra light to flood by way of the 16-window corner condominium. With adaptability in brain, an option flooring prepare was conceived, allowing for the addition of a 3rd bedroom with minimum construction. The living room then continues to be open up, boasting the two historic bay windows overlooking Amity Road.


The designers saw likely centred all over the building’s legacy. A dialogue of opposites was the most important topic powering the development minimum but heat, understated, yet prosperous. This plan was materialized via the pairing of an aluminium-clad kitchen towards a regular rounded arch, and hand-built ceramic tiles in opposition to delicate modern day lights. A heat color palette was deployed to unify the spaces by way of light oak floors, product-hued partitions that contrasted with dark stone, and stained wood inset bookshelves.

‘A dialogue of opposites was the major concept behind the generation minimum but heat, understated still prosperous.’— Akkari & Muqaddas

In purchase to carry the space to its whole lifetime, the duo referred to as in The Somerset Residence for a staging collaboration. With an innate link aesthetically and energetically, their vision of bringing alongside one another a fruits of different cultures and eras from Italian and Danish Fashionable combined with a sprinkling of Baroque and Primitive influences immediately remodeled the house. 

‘Selma’s extraordinary focus to element and mix of materials actually attracted us – it was apparent there was an fast synergy concerning the both of us. The arched entryways, and an open airy layout, straight away felt would pair beautifully with our curated offerings which introduced in some warmer textures, tones and patina to the house.’ – Alan Eckstein, founder The Somerset Dwelling

On a back-fall of refined specifics and a mixture of products, Somerset launched warmer textures, tones, and patina to the house, in a fashionable yet heat and exclusive space that feels design-centric but also personal and inviting. 

‘With Selma, the partnership was entirely collaborative which is something we worth and will allow for the job to evolve in an natural and organic way.’ – Alan Eckstein



Source connection