May 6, 2021

happy-House

The home veterans

Moxon Architects remodels Victorian terrace with sunken back garden and minimalist interiors

3 min read

British architecture studio Moxon Architects has renovated a Victorian townhouse in London, excavating its basement level to increase an extension and making brilliant, minimalist interiors.


Located in a conservation region of Islington, north London, the early 19th-century dwelling beforehand experienced a disconnected and cellular strategy.

Moxon Architects gutted and redesigned its interior and extra a little rear extension with open up-plan residing parts and a sunken backyard garden.

Rydon Street by Moxon Architects
Best: a sunken backyard is clad in concrete bricks. Earlier mentioned: the property has minimalist interiors

“Acquiring made a flat for our shopper a 10 years in the past, she arrived back again to us with clear suggestions for her upcoming London property,” Moxon Architects associate Ezra Groskin told Dezeen.

“Her desire was a series of minimalist open spaces for dwelling, entertaining and having fun with her back garden.”

View from the interior out to the sunken garden by Moxon Architects
A skylight was built inside of the new extension

The studio seemed to maintain the common organisation of the three-bedroom terraced dwelling, with bedrooms on the higher concentrations and entertaining spaces on the decreased concentrations of the household.

To do so, it excavated the basement of the developing and extra a smaller extension at its rear to create a full-width dwelling place that opens on to a south-struggling with sunken yard.

The kitchen has a white and oak palette
Bespoke joinery was crafted for the home

“Developing a living space that opened on to the rear backyard garden was the commencing issue of the structure,” claimed Groskin.

“Having grown up in a warm local weather, our shopper especially selected this home for its south experiencing rear yard. With this orientation, we have been equipped to make a sun-trapping sunken garden of light, self-completed products.”

The stairwell was painted pink by Moxon Architects
Glimpses of colour deliver contrasts throughout

The house’s lower level boasts a crisp white palette, which Moxon Architects obtained by utilizing white concrete brick and white resin floors.

The concrete bricks extends out into the sunken backyard to produce a visual link and a seamless changeover among the two spaces.

A flooring-to-ceiling glazed sliding door divides the split-amount back garden from the interior, to allow gentle into the new living area and kitchen house on the reduce floor floor.

It has a split level garden by Moxon Architects
The sunken backyard employs a related product palette

The kitchen, located at the front of the house on the lessen floor ground, was equipped with bespoke oak-lined cabinetry that gives a warm distinction to the crispness of the space.

The cabinetry, built by Jack Trench, extends throughout the open up-system living place and also covers the walls involving staircases, auxiliary areas and voids to maximise floor room.

A deep blue blankets the sitting room by Moxon Architects
Interval characteristics had been restored in the living area

“Whilst the main rooms ended up prolonged to their greatest proportions, secondary supporting functions were inserted into the ensuing gaps like pieces of an interlocking puzzle,” stated Groskin.

“The final result is a array of areas different in scale, that all experience as though they’ve settled into their rightful destinations.”

The bedroom employs a similar minimal look
The key bedroom has pale wood flooring and a feature wall

On the ground ground, a official dwelling place incorporating interval characteristics is an exception to the crisp white, minimum aesthetic.

Its authentic shutters, hearth, cornices and a ceiling rose had been restored and painted a deep blue to match the partitions.

Built-in cabinetry links the ensuite and bedroom
Developed-in cabinetry maximises the slim system

Upstairs, the bedrooms mark a return to the minimalist layout with thoroughly clean, white-painted walls. Characteristic partitions, including a leafy patterned contrast wall driving the bed in the primary bed room, and painted ensuites and bogs offer pops of colour.

Moxon Architects was established in 2004 and has offices in London and Aberdeenshire.

The studio’s former jobs contain a weathered metal extension on Aberdeenshire Councils headquarters and a remote studio in the Scottish highlands.

Photography is by Alexandria Corridor.

happywheels4game.com © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.